četvrtak, 4. prosinca 2008.

Nešto o vodenim skuterima.

Jet ski,vodeni skuter,skuteri za vodu.
70 tih godina Kawasaki i Clayton Jacobson II. su obradovali planetu prvim Jet Ski-jem. Jet Ski je (piše na wikipediji) bio komercijalni naziv za "personal water craft" (PWC). Ali koga boli za to...
Danas jet skije dijelimo na sjedeće i "stand-up". Prvi je bio stand-up. Još ćete čut da stand-up modele nazivaju "super-jet" - prema popularnom stand-up jetu koji je proizvela Yamaha početkom 90tih. 1985.
Kawasaki izbacuje prvi sjedeći jet nazvan X2.
Generalno gledano, sjedeći jetovi su lakši za voziti jer su veći i stabilniji. Stand-up jetovi su nešto zahtjevniji za vozit ali je s njima puno veća uživancija nakon što se priviknete na njega.

Sjedeći su namjenjeni za jurcanje, čak i kraća putovanja (bez prtljage). Ukoliko nikad niste sjeli na takvu napravu, probajte prvo iznajmiti sjedeći negdje na obali i shvatit ćete zašto ulazi pod kožu. Ako nakon toga probate stand-up jet (na malo duže vrijeme ga uzmite jer treba vremena da ga savladate), opasno ćete se približiti ovisnosti.
sit-down sjedeci skuter
Idealni za nekoga tko nije baš na ti sa kondicijom i snagom - s njim se lakše starta, održava na vodi i ne iziskuje toliko napora pri vožnji (iako nije problem dobiti upalu mišića nakon 15 minuta jahanja ako se pošteno izdivljate s njim). Za razliku od stand-up jeta, sa sjedećim ćete se puno prije raditi oštre zavoje dok voda prska po vama, oktetati se za 180 dok turbina od 150 KS baca vodu i zrak iza vas. Novi jetovi se kreću od cca. 10.000 eura (130 KS - Yamaha, Bombardier SeeDoo), a rabljeni stari oko 4 godine kreću od 4.500 eura.
stand-up stojeci skuter
Kad poželite iznajmiti jet ski, puno ćete lakše naći sjedeći nego stand-up. Razlog leži u činjenici da su stand-up jetovi malo zahtjevniji za upravljanje do sjedećih. To je ipak malo drukčija vrsta vožnje - nije samo jurcanje i okretanje nego ima i freestylea. Naravno, nitko vas ne sprečava da na stand-up jetu odaberete pravac, stisnete gas do jaja i vozite ravno dokle ide, ali bit će vam sigurno napeto koji put se okrenuti dok stojite na nogama, skočiti, zaroniti i sl. U takvim situacijama je stand-up jet puno slobodniji - trikovima nema kraja. Cijene novih stand-up jetova su cca. 8.000 eura (Yamaha SJ 700 - 70KS, Kawasaki 800 SX-R - 70 KS). Rabljeni su vam oko 4.000 eura, stari oko 5 godina.
.
Motori koji ih pogne

Dijele se na 2taktne i 4taktne (eng. two-stroke ili four-stroke). Preskočimo priču o tehničkoj izvedbi motora (dovoljno je znati da ti motori pokreću turbinu) -> 2taktni motori imaju viši zvuk, manju snagu (ako ga uspoređujemo s 4taktnim istog obujma) i troše više. 4taktni su dimenzijama veći, nešto štedljiviji, jači i mogu odraditi veći broj sati. U stand-up jetovima ćemo uglavnom naći 2taktne motore iako su se od nedavno na tržišu pojavili i stand-up modeli sa 4taktnim motorima . Što se tiče sjedećih jetova oni su uglavnom pogonjeni 4taktnim motorima.

Nema komentara:

site meter